História blumentálskeho zboru 1. časť

15.11.2007 autor beckari

… čo všetko sa za tých dvadsať rokov stalo …
… ako to všetko začalo…

V súčasnosti pôsobí v Bratislave pri rôznych farnostiach viacero mladežníckych zborov. Niektoré sú známe viacej, iné menej. Máloktoré z nich však siahajú svojou históriou až do čias totality. Blumentálsky, alebo inakšie povedané, „Béčkarsky“ k nim jednoznačne patrí. Ako to však všetko začalo?

Blumentál

Začiatky zboru neboli práve najjednoduchšie. Najprv sa v kostole stretávalo niekoľko mladých dievčat, ktoré spievali s pani organistkou Máriou Ivanovou žalmy. Medzi ne patrili Mária (Babula) Kohútová, Michaela Gregorová a Eva Lajchová.
Po príchode pána kaplána Pavla Flajžika vzniklo s pomocou Evy Kováčovej „stretko“ a neskôr aj prvé mládežnícke sväté omše. Z tohto dôvodu vznikla aj potreba obohacovania sv. omší novšími mládežníckymi piesňami. Pani organistka Mária spolu s dievčatami začali oslovovať mladých ľudí s cieľom vytvorenia zboru. Niektorí prichádzali zo zvedavosti aj sami.

Taký zbor ale musí predsa niekto viesť: ujať sa nacvičovania, prípravy skladieb a hudobného vedenia. K spevákom patril aj vtedy 15 ročný chlapec Alex Goliaš. Bol jedným z najmladších. Ujal sa tejto úlohy s veľkými obavami a so zdráhaním. Skladby upravoval a postupne aj nacvičoval. Tak sa stal prvým vedúcim. Oslovoval ďalších mladých a postupne zostavil spevokol.

Začiatok bol ťažký, keďže mládežníci nemali kde cvičiť a rovnako náročné bolo i organizovanie a vedenie členov z dôvodu vekovej rôznorodosti (niektorí boli starší aj o desať rokov). S pomocou Božou a duchovnou i organizačnou podporou Pavla Flajžíka sa podarilo tieto počiatočné ťažkosti zvládnuť a zbor mohol začať fungovať.

alex-dostal-papierovy-syntak
V začiatkoch spevákov doprevádzal organ. Nacvičovalo sa v domácnostiach jednotlivých členov. Cvičenie na blumentálskej fare bolo nemožné, a tak sa hľadala miestnosť, kde by sa dalo cvičiť. Podarilo sa získať miesto v priestoroch kostola sv. Ladislava so súhlasom dómskeho pána farára. Za jednu hodinu cvičenia zboristi dve hodiny upratovali kostol.
Jedinou výnimkou, kedy sa mohlo cvičiť na blumentálskej fare bola príprava na storočnicu Blumentálskeho kostola (1988). Túto slávnosť prišli podporiť priatelia z Lamačského zboru s elektrickou gitarou a basgitarou. Bolo to prvýkrát od bigbítových sv. omší, čo tieto nástroje zazneli v Blumentáli. Niekoľko týždňov po účinkovaní na storočnici zbor znovu dostal zákaz cvičiť na fare a v kostole Blumentál. Hľadal prístrešie a to sa mu podarilo získať v lamačskom kostolíku zvanom Rozálka. Lamačský pán farár súhlasil s podmienkou, že sa v kostolíku nebude svietiť a bude sa prichádzať a odchádzať po jednom a nie spolu. Toto obmedzenie bolo pochopiteľné, lebo kostolík bolo zďaleka vidieť a lamačská fara, nakoľko sa tu schádzal veľký počet mladých, bola pod zvýšeným dohľadom ŠTB. Po troch rokoch fungovania zboru bolo spevokolu umožnené nacvičovať na fare v Blumentáli.
Po celý čas si členovia všetky noty a texty rozmnožovali svojpomocne.

Zbor sa nezameral len na spev v kostole, ale aj na šírenie Božieho slova v domácnostiach, detských domovoch a domovoch dôchodcov. Oživenie tradície koledovania sa stretlo s veľkým ohlasom v rodinách zboristov ako aj u neznámych ľudí, ktorí ich pozývali do svojich príbytkov. Na mnohých akciách nechýbal náš kamarát a zabávač, zosnulý Juraj Halanda, na ktorého si pri tejto príležitosti spomíname.

Prvé mimobratislavské účinkovanie sa uskutočnilo v roku 1988 na púti v Šaštíne, kde zbor vystúpil s pásmom modlitieb a prosieb. Následné vystúpenie sa konalo v auguste toho istého roku v Nitre, kde v spolupráci s Radošovským spevokolom vzniklo pásmo modlitieb a chvál. Pásmo bolo súčasťou hlavného programu a čítali sa v ňom aj časti zo životopisov biskupov Vojtaššáka, Gojdiča a Kmeťka vysvätených v Nitre a prenasledovaných socialistickým režimom. Zvláštnym Božím riadením sa stalo, že práve počas trvania programu spevokolu zhromaždení privítali ako vzácneho pútnika vtedy tajne vysväteného biskupa, terajšieho kardinála Jána Chryzostoma Korca. Od pána biskupa speváci dostali vzácny dar 500 KČS. Vzácnym bol preto, lebo na tie časy to bol nemalý finančný obnos a zároveň jediný finančný príspevok určený pre účely fungovania spevokolu. Peniaze sa zúžitkovali na kúpu elektrickej basovej gitary. Ďalším veľkým „prehreškom“ bolo vyslovenie prosby, aby Ján Pavol II pricestoval na návštevu Československa, a aby boli obsadené biskupstvá na Slovensku. Koniec programu bol zakončený mládežníckou sv. omšou. Samozrejme, že vystúpenie na púti malo dohru u niektorých starších pracujúcich členov zboru. O púti bol aj uverejnený článok v novinách s názvom Pokusy o zneužívanie náboženstva a oživovanie klerikalizmu.

Pridané do kategórie zbor | Trackback | del.icio.us| vybrali.sme.sk

Zháňate parfemy? Doporučujeme obchod internetova parfumeria - zľavy na parfémy, doprava zdarma parfuméria. Chorvátsko 2010? Najlepšia dovolenka je v Chorvátsku. Najkrajšie miesta, pláže a letenky Chorvatsko. Máte radi pizzu? Nechajte si ju doviezť k Vám domov donáška pizze rozvoz a online objednávka pizze. Potrebujete eshop? Tvorba webstránok, internetový obchod optimalizovaný pre vyhľadávače. Do 24 hodín predávate.